Våra hästar

Vi började med hästar hösten 2019.Vi satsar på avel och har islandshästar, en nordsvensk häst och en knabstrupper av shetlands storlek.

Alla våra hästar går på lösdrift och i stora hagar året om. Vintertid fodrar vi med torrt hö och extra mineraler. De har tillgång till ligghall, men föredrar oftast att vara utomhus oavsett väderlek.Vi har hovslagare, som kommer var 8:e vecka och hästarna går mestadels barfota.Vi har duktiga veterinärer i närheten. Vi strävar efter att avla på friska, sunda individer med bra psyke. Vi själva förkovrar oss bl a genom att gå på ridskola hos Emmas islandshästar i Kungslena.”

Tora och Trofast

Torp Mäta, kallas “Tora” e Takt u Torp-Skruva är ett nordsvenskt sto, född 2013.
Hon är en mycket snäll, lugn och välutbildad individ, som både kan köras och ridas.
Vi har gått kurs i brukskörning med henne och hon har hos oss fått ett fint hingstföl 2022, Torp-Trofast. Han bor nu hos Per Madestam, Naturnära hästkraft i Hjo.

Pappa till Trofast är Furir 2063.
Tora är en duktig mamma och vi planerar att hon ska få träffa en ny hingst i år. Han heter Trygg 2040.

Midgårds Lycka

Midgårds Lycka är ett knabstruppersto född 2005.

Hon var vår första häst och kan användas för barnridning. Ett extra plus är att hon är prickig, som en Pippi häst.
Lycka är mycket snäll och vän med alla hästar. Hon agerar ofta “dagmamma” åt de andras fölungar. Trots att hon är liten och rund, är det ofta hon som sätter igång glada galoppsprång i hagen.

Kvardi fra Dalbae

Kvardi fra Dalbae, född 2006 var den första islandshästen, som vi köpte. Det är också den enda valacken vi har.

Han var stressad, ängslig och mager när han kom, men har blommat upp och trivs bra med alla flickorna.
Honom brukar jag rida ut på i skogen och han är en  snäll och vänlig häst.

Leira fra Arbakki och Karamella från Grimmestorp

Leira fra Arbacki e Viglundur fra V Fifelholti u Toppa fra Arbakka är ett islandshäst sto född 2003. Henne köpte vi hösten 2021. Hon är brunblack och mycket vacker. 

Hon är lugn och stabil och den som bestämmer i flocken. Hon fick ett fint stoföl 2022, som heter Karamella från Grimmestorp. Karamellas pappa är Rignir fra Efri-Fitjum. Vi planerar att betäcka Leira i år igen ,men har inte valt hingst ännu.

Soldis fra Thufu och Kola från Grimmestorp

Soldis fra Thufu e Tengill fra Kjarri u Ran fra Thufu är också född 2003 och vi köpte henne 2021. Hon är så fin med sin pepparkaksbruna päls och sin ljusa man.

Hon är låg i rang och lätt att ha att göra med. Hon fick också ett föl 2022, som heter Kola från Grimmestorp. Kola är gulsvart och väldigt charmig.
Pappa till Kola är Hosias från Engholm. Även Soldis ska betäckas i år, men hingst är inte vald ännu.

Feimin från Östra Greda

Feimin från Östra Greda e Askur fra Hoffstadaseli u Drottning från Östra Greda är ett sto, född 2006 och köptes också in hösten 2021. Hon har den speciella färgen silversvart.

Tanken var att hon skulle fått ett föl 2022, men hon blev inte dräktig. Hon är en självsäker häst, med egen vilja och vi har nu börjat träna lite promenader, tömkörning och ridning med henne. Det har tagit tid att lära känna henne, men nu märker vi att hon börjat trivas hos oss. Hon och Kvardi har blivit mycket goda vänner. Förhoppningsvis kommer även hon att betäckas med lämplig hingst.

Fåren

Vi har femton fina, tama tackor av rasen Klövsjöfår. De går ute året om som hästarna, men har ett eget stall att gå in i.  De används till bete i våra hagar. 
Sommartid betar de tillsammans med hästarna, men vintertid går de i egen hage. Vi har tidigare provat på att ha både bagge och lamm, men i år är de inte dräktiga.
De har en fin ull, som kan både spinnas och tovas och vi har även några skinn efter våra bagglamm. Vi säljer både ull och skinn vid förfrågan.

Mio och Noa

När vi flyttade till Grimmestorp så hade vi våra hundar Mio och Noa med oss. De är av rasen Flat coated retriever, glada, livliga och sociala hundar. De är apporterande fågelhundar och jag tränar en del jaktträning med dem som hobby.

Våra katter

Härja och Grimm är syskon och var de första kattungarna, som flyttade hit. 
Båda är lite blyga och försynta. Härja har fått flera kullar med kattungar, så nu har vi en hel familj!
Kasper är son till Härja. Han blev långhårig, stor, stark och självsäker. Han är en mycket duktig musfångare även inomhus.
Morbror Grimm är lite rädd för honom. Så rädd att han i somras gav sig ut på en utflykt i flera månader innan han kom hem igen. Väl hemma, så gick han sedan inte ut alls på flera veckor!
Lillasyster till Kasper är Rosita, som också blev långhårig. Hon är lekfull och glad och gillas av alla inklusive hundarna.
Katterna är duktiga på att hålla efter möss både ute och inne.